Nieuws

Basiscursus Bijenhouden

Vind je het gedrag van bijen op de bloemen en hoe ze honing maken interessant, dan is bijenhouden voor jou misschien wel een leuke hobby. Als beginnend imker is het verstandig om eerst een Basiscursus Bijenhouden te gaan volgen.

Tijdens deze cursus leer je wat je in de loop van een jaar moet doen met de bijen in jouw bijenkast. 

Na het volgen van de Basiscursus ben je in staat om met plezier, zelfstandig en verantwoord in een bijenvolk te kunnen werken.

Er is geen voorkennis nodig voor het volgen van deze basiscursus.

Als je geslaagd bent en je wordt lid van imkervereniging St. Ambrosius Peelland te Deurne, krijg je een bijenvolkje gratis!

 De ‘Basiscursus Bijenhouden’ start wederom in januari 2018. Meer informatie en hoe je je kunt aanmelden lees je hieronder. 

De cursusinhoud

De cursus wordt gegeven door een erkend bijenteeltleraar.
Er zijn 8 theorie- en 8 praktijklessen van 2 uur + examen.

Er wordt gebruik gemaakt van o.a. bord, PowerPoint presentatie, bijenkast en imkermaterialen.
Een syllabus van de besproken theorie wordt tijdens de cursus uitgereikt als naslagwerk.
Als cursist ben je tijdens het cursusjaar gratis lid van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) Je ontvangt dan ook een jaar lang het blad ‘Bijenhouden’.

Kosten
De cursus kost  € 170,-- incl. de syllabus, de brochure ‘varroabestrijding’, koffie en thee.

Dit bedrag kan per bank (NL57RABO0110873521) of op de eerste avond bij de aanvang van de cursus contant worden voldaan.  

Naast de (gratis) syllabus en brochure is het nodig om het cursusboek - Bijenhouden, Hoe doe je dat? - van Friedrich Pohl aan te schaffen. Dit boek kan besteld worden via het bijenmaterialendepot, gevestigd bij Math van Hugten, Bakelsedijk 54 Deurne (tel. 0493 – 311516).

Cursusdag, tijd en plaats
Plaats: N.M.E.C-gebouw  “De Ossenbeemd” Haageind 31 Deurne.
Theorie: Op dinsdagavond van 19.30 tot 21.30 uur;
Praktijk: Van april tot en met augustus. De praktijklessen zijn merendeels op zaterdagmorgen, de data worden op de eerste theorieles bekendgemaakt.  Per twee cursisten is één bijenvolk ter beschikking, waarmee je zelf alle handelingen van het imkeren kunt verrichten. Tijdens de praktijklessen zijn imkerkappen beschikbaar, verder is het verstandig bedekkende casual kleding te dragen en (imker)handschoenen mee te nemen.

Toets en examen
Na de vierde theorieles wordt er een toets afgenomen, na de laatste theorieles volgt een officieel examen. Je kunt pas aan de praktijklessen deelnemen als je een voldoende voor het theorie-examen hebt gehaald. Tijdens de praktijklessen worden door de docent en de praktijkassistent jouw verrichtingen beoordeeld. Je maakt ook na elke praktijkles een verslagje op het praktijk-evaluatieformulier. Bovenstaand theorie-examen, praktijkbeoordeling en praktijk-evaluatieformulieren worden in het eindresultaat meegenomen en vormen tezamen het eindcijfer.

Diploma-uitreiking
Is het theorie-examen met goed gevolg afgesloten en de praktijkbeoordeling is voldoende, dan krijgt je een officieel diploma van de NBV. Het diploma wordt uitgereikt op de Ambrosius feestavond in december.
Mocht je vragen en/of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met Jos van den Heuvel 077-4662164 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Cursusinformatie
Aantal plaatsen: 12
Prijs: € 170,-
Startdatum: 16-01-2018
Docent en Contactpersoon: Jos van den Heuvel,  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Tel: 077-4662164, 06-54908950
Cursuslocatie: de Ossenbeemd, Haageind 31, 5751 BB, Deurne
Aanmelden: Via de website van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging: www.bijenhouders.nl -> cursussen -> basiscursus -> Deurne, dan wel bij  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

naar begin van deze pagina

Zoeken