Praktische informatie

Informatie voor nieuwe leden

Graag verwelkomen wij je als nieuw lid van Bijenhoudersvereniging Sint Ambrosius Peelland. In dit artikel vind je allerlei praktische informatie over onze vereniging. Heb je nog vragen, neem dan contact op met een van de bestuursleden of met een van de contactpersonen van de diverse werkgroepen.

Het Natuur- en Milieu Educatief Centrum (NMEC), de Ossenbeemd. Wij maken gebruik van dit bezoekerscentrum voor vergaderingen, cursussen en bijeenkomsten. Op het NMEC terrein is ook de Bijenhal van bijenhoudersvereniging Sint Ambrosius Peelland te vinden, waarin gemiddeld een 20-tal bijenvolken zijn gehuisvest, deels bijenvolken van onze leden en deels verenigingsvolken ten behoeve van de Basiscursus Bijenhouden.

De vereniging draait op vrijwilligers en telt naast het bestuur een aantal werkgroepen. Er zijn beheerders voor de Bijenhal, de verenigingsmaterialen, het honingdepot en de website.

Jaarkalender
Ieder jaar wordt een jaarkalender gemaakt met daarop de data van de open huis dagen (met iedere eerste zondag van de maand het koffie-uurtje, de data van de bestuurs- en ledenvergaderingen, DAS-lezing, cursusdata, etc.)  

1e Zondag van de maand
Vanaf 11.00 uur is er iedere 1e zondagmorgen van de maand een gezellig koffie-uurtje. Iedereen is van harte welkom. We praten onderling over van alles en nog wat, maar toch vooral over bijen. Op die middag (13.00-16.30 uur) zijn steeds wisselend drie leden van Ambrosius aanwezig om gastheer te zijn voor bezoekers van het terrein de ‘Ossenbeemd’.
In het begin van het jaar wordt een lijst verzonden met de datum waarop staat wanneer jij aan de beurt ibent voor de zorg van deze middag. Dat is circa 1 keer per twee jaar.

Ambrosiusfeestavond
Ambrosius is de patroonheilige van de imkers. Een legende vertelt dat boven de wieg van Ambrosius een zwerm bijen vloog. De bijen druppelden honing in de mond van de baby, vandaar dat men spreekt dat de redevoeringen van deze heilige "zoet als honing" waren. Zijn feestdag is op 7 december. De vrijdag na Sinterklaas vieren wij het Sint Ambrosiusfeest. Tijdens deze gezellige avond met diner worden de diploma’s aan de geslaagde cursisten van de Basiscursus Bijenhouden uitgereikt. Een loterij is ieder jaar de apotheose van de avond.

Contributie
De jaarlijkse contributie voor de leden bedraagt € 15,00. In principe in de maand maart ontvang je een factuur van onze penningmeester. 

Slot
Heb je nog bepaalde vragen, dan vinden we het fijn als je contact opneemt met één van de bestuursleden of één van de contactpersonen van de diverse werkgroepen. Wil je gebruik maken van de Bijenhal, neem dan contact op met Jan Berkers. Wil je een mooie (bijen)foto of artikel op de website plaatsen, neem dan ook contact op met Jan Berkers. Wil je als vrijwilliger actief worden in onze vereniging, dan kun je terecht bij de voorzitter.

Namens alle leden en collega imkers wensen wij je veel succes en plezier toe met het bijenhouden en bij onze bijenhoudersvereniging!

Zoeken