Geschiedenis

Historie van Sint Ambrosius Peelland Deurne

Het staat onomstotelijk vast dat onze vereniging in 1863 werd opgericht en daarmee een van de oudste verenigingen in Deurne is. Voor die tijd, vanaf de middeleeuwen, zijn er ongetwijfeld meer gildes geweest in de 7 kerkdorpen (van vaklieden, schutters e.d.).Lijstboek

Het eerste ledenboek dat we in onze archieven tegenkwamen heeft als titelpagina: ‘Lijstboek voor de Broeders St. Ambrosisusgilde Deurne, Opgericht en Begonnen in het Jaar 1863’.
Daarin werd keurig bijgehouden wat er in de vergaderingen besproken en besloten werd.
De ledenlijsten werden elk jaar vermeld en de boetes voor het niet verschijnen op de vergadering werden genoteerd in een puntgaaf ouderwets handschrift van de secretaris.
Hoe tradities in ere werden gehouden blijkt uit het optekenen van de verhuur van volken, de stand van zaken bij de jaarlijkse Bijenmarkt, de kosten van de ‘teerdag’ ter ere van de beschermheilige die altijd op of rond 7 december werd gehouden (en nu nog een van de weinig overgebleven tradities is).
De rest van het verhaal kunt u uitgebreid terugvinden in het in 2014 uitgegeven boek “Een kwestie van bijhouden”, waarin 150 jaar wel en wee van St. Ambrosius Peelland staat opgetekend. U kunt het boek, na betaling van  € 10,--, verkrijgen bij onze huidige voorzitter M.van Hugten, mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Nu betreden ook wij met deze nieuwe website de digitale wereld als bewijs dat de Deurnese imkers met hun tijd meegaan.

Zoeken